Bemutatkozás


Gál Péter vagyok, állattenyésztő. Iskoláimat Kolozsváron végeztem, szakdolgozatomat a lovak viselkedéstanából írtam. Magyarországra jövetelem után 4 évet sarlóspusztai angol telivér ménesben dolgoztam. 30 éve mindig állat közelben voltam, s ha lehet, még a másik 30-at is ott szeretném eltölteni.

20 éve kezdtük ezt a Tanyát építeni, szépíteni. Eleinte csak tehenészettel foglalkoztunk, de a lovak iránti vonzalmunk és szeretetünk által vezérelve átálltunk a lótenyésztésre és lovagoltatásra.
A tanyán lovagoltatás, lovasoktatás, lóbértartás folyik, ezen kívül szervezünk lovastáborokat, túra és tereplovaglást, tanyadélelőttöket iskolák – óvodák részére, s ha szükséges születésnapot, névnapot is tartunk gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Hisszük és valljuk, hogy a ló egy érző lény, tisztelettel közelítsünk, ne kényeztessük, de szeressük, s ha egy mód van rá minél több időt közelükben töltve, figyeljük, gondozzuk, szokjuk, tanuljunk a lóval való foglalkozást. Hogy miért? Talán azért, mert ha valakinek erre kis igénye is van, megnyugtatja, feltölti, szabad levegőn tartja, sportoltatja, figyelmessé és gondoskodóvá teszi. S talán azért, mert –

A földi mennyország a könyvek lapjain, a szerető társ karjaiban és a lovak hátán található meg.”

Ezért aztán érdemes, ha kell ganét hányni, lovat ápolni, takarmányozni, lovagolni tanulni, akadályt ugratni, fogatot hajtani lovat gyógyítani, hosszú túrákat végig lovagolni és szeretni a lovat. Otthon egy lovas szakkönyv mellett, lovasregények olvasása közben, akár lovas filmek, bemutatók megnézése során törekedjünk arra, hogy még képzettebb lovasok lehessünk.

Tanyánkon korosztálytól függetlenül találhat mindenki elfoglaltságot. Akár egy séta során tanyai környezetben rácsodálkozni a sok állatra, ugyanis van itt ló, tehén, kecske, birka, kutya, macska. Mellettünk ott az erdő, – Vass Albert szerint „Az erdő az élet szentélye” – hosszú sétát tenni a természetben.

Ha valaki lovaglásra szánná el magát, lovasoktatóink állnak a rendelkezésükre a kezdő és haladó szinteken egyaránt. Szükség szerint lovastúrákat szervezünk 1-2 órástól, fél napos, napos és több napos túrákig is.

Születésnapokat, névnapokat tartunk, amikor a gyerekek szabadban ünnepelnek, közben igény szerint lovagolhatnak, kocsikázhatnak, s szabadon játszva eltölthetik az ünnepet mellesleg nem is kell aztán a lakástakarítással foglalkozni.

S mivel hisszük és valljuk, hogy a jövő a gyermekeinkben van, éppen ezért örömmel tartunk Tanyadélelőttöket óvodák és iskolák részére. Sajnos manapság igen kevés az a hely ahol a gyerekek élethűen, megismerhetik az állatok természetes életkörülményeit, a Tanyát.

Ha egy igazán tartalmas programot kívánna szeretteinek, ismerőseinek nyújtani, látogasson el hozzánk. Szeretettel várjuk, ígérjük: mindenkit lóra ültetünk.

Gál Péter