tanyadélelőtt

A tanyadélelőtt programja

 
A Sóskúton található tanyán lótenyésztéssel, lovagoltatással foglalkozunk. A lovak mellett tehenészet, juhok, kecskék és egyéb házi állatokkal találkozik az idelátogató.
Felfigyelve arra, hogy manapság sok kisgyerek nem tudja, mi az a tanya, hol élnek az állatok, hogyan készül a tej, túró, sajt és milyen növények vannak, úgy gondoltuk, hogy létrehozunk egy programot, ahol bemutathatjuk mindezt a jövő nemzedékének. Erre ideális helyszínt biztosít a Lovastanyánk, hiszen ott megfigyelhetik az állatokat, megnézhetik hol élnek, hogyan kell róluk gondoskodni, milyen takarmányt kapnak, azok honnan kerülnek eléjük. Nap  mint nap esznek a gyerekek tejtermékeket, de sokan nem tudják, hogyan áll ez elő. Mai rohanó világunkban egyre jobban eltávolodunk a természettől és torzul az egészséges életmódról alkotott képünk. Gyermekeink hagyományainkat, gyökereinket sokszor csak könyvekből (vagy még onnan sem) ismerik.
Célunk, hogy a gyerekekben elvessük az egészséges életmód utáni vágy magjait azáltal, hogy megismertetjük velük az egészséges ételeket és azok előállítását, valamint megmutatjuk, hogy a szabad levegőn milyen nagyszerű programokat lehet csinálni.
Tanyánkon sok kisgyerek fordul meg. Tapasztalataim szerint a gyerekek azáltal, hogy itt közvetlen kapcsolatba kerülnek az állattokkal és növényekkel, sokkal jobban emlékeznek a tanultakra, mint társaik, akik csak könyvből szerzik ezeket az ismeretket, a tanulás nem valami unalmas kötelezettség, hanem egy izgalmas kirándulássá válik számukra.
A Tanyadélelőtt programunk a következőkből tevődik össze:
(A Tanyadélelőtt programjait a csoportok korosztályához igazítva alakítjuk ki.)
 
  1. Érkezés a tanyára
  2. Találkozás a tanyán élő állatokkal (ló, szamár, tehén, kecske, juh, csirke, kakas, nyúl, kutya, macska). Ezek bemutatása korosztálynak megfelelően. Óvodások számára a fajták felismerése és az alapvető ismeretek elsajátítása a cél, míg a kisiskolások a környezetvédelem és biológia órák oktatási anyagához igazodva, mélyebb ismereteket szerezhetnek. Az előadás végén az állatokat megsimogathatják, megetethetik.
  3. Ismerkedés a takarmánynövényekkel. Bemutatjuk, hogy milyen szálas és milyen szemes takarmányok vannak, melyik állat mit eszik. A gyerekek bemehetnek a magtárolóba, ahol megfoghatják ezeket a növényeket,- ily módon is ismerkedve velük. Minden növényfajtából vihetnek haza. A magokat a pedagógusok segítségével elültethetik és megfigyelhetik, hogyan kell ki a mag.
  4. Ismerkedés a tanyán használt gépekkel, szerszámokkal. Bemutatjuk, mit mire használnak egy gazdaságban. A gyerekek a szerszámokat megfogatják, a traktorra felülhetnek.
  5. Tehenészet bemutatása. Tej és tejtermékek előállítási folyamatának ismertetése. Elmondjuk miért fontos, hogy tejet igyunk és tejtermékeket együnk. Tej és sajt kóstolás.
  6. Beszélünk az egészséges ételekről, valamint arról, miért fontos, hogy egészségesen éljünk. Célunk, hogy a gyerekekben segítsünk megalapozni az egészséges életmódra törekvés igényét.
  7. Lovaglás, lovaskocsikázás (ezt létszámtól függően párhuzamosan is lehet kérni, míg a csoport egyik fele lovagol, addig a másik fele rövid kirándulást tesz a tanyán lovaskocsival).
  8. Igény szerint régi népies szabadtéri játékok (Adj király katonát, kötélhúzás, zsákbafutás stb.)
A Tanyadélelőtt program ára: 1000,-Ft/fő. Csoportonként két kísérő pedagógus  részvétele díjtalan.