Híreink

Zsámbéki lovastúra beszámoló

idillElégedett prüszkölés. Ütemes, robbanékony lépések. A sűrű fű a talpainkat súrolja. Nem tudni, hogy mi bódít jobban a friss érett fű illata, vagy az akác és bodza töményen mámorító keveréke. Kedvünk van letépni az akácot, nyersen ízlelni. Teljesen falni akarjuk a természetet, kebelezzük a tavasz energiáit, éhezzük a természet adta megtisztulást.  A szántóföldeken elterülő napsütés végigkísér, a felhők vetette árnyék mindig előttünk jár; kicsit már kergetjük azt, mert bár a verejtékünk még csak gyéren jelenik meg, azért okot ad arra, hogy a nagy régiót befogó árnyékot űzzük és  vizespalackjaink kupakjait sűrűn elveszítsük. Sok kacagást. Most már ezt az üveg vizet is mind ki kell inni, mert a kupakok a szapora lépések közben rendszerint elvesznek.  Még több kacagás.

Minden szép. A dimb is,  a domb is. Egészséges idén a  mezőgazdaság , sok helyen van gazdagság is. Becsületesen művelt földek mellett, és szőlősorok között vágtázunk; egy-egy erősebb széllökésre szelid lovaink végképp elfelejtik, hogy háziasított lelkük tompa maradjon a természet nyomására. Úgy száguldanak velünk, mintha ott se lennénk; erőtől duzzadva és megalkuvást nem tűrve mindegyik tépi, szaggatja a szelet, mert abból született. A búzakalász lovaink lábát súrolva mind nagyobb száguldásra hergeli őket, mi pedig élvezettel, szelid mosollyal hagyjuk ezt, mint jó szülők, a féktelenül játszó gyerekeket.

Gergő és az angol telivér

Gergő és az angol telivér

A fotótéma millió és millió, akár a színek kavalkádja, de nem fájdítja szívünket, hogy nem csinálunk túl sok képet, mert megnyugvásként tudjuk be, hogy ezt semmi sem adhatja vissza, csak az emlékezet.
Zsámbéki úticélunkhoz érkezvén lovainknak a  homokban jóleső hempergőzés, alapos fürdetés és kényeztetés  a jutalom a lovasok részéről. Az széna és abrak csendes, hosszú majszolgatása mutatja, hogy sikerült kissé elfáradni. A lócsoporttól egy-egy fürdetésre elvitt ló hiánya hisztérikus keresgélésre sarkalja a társakat.  lyenkor nagyon vigyáznak egymásra, a ménesösztön összetartó ereje olyan erős, olyan rendíthetetlen.
Este a lányok, reggel a fiúk sokat itattak, mindenki úgy etette, gondozta a lovakat, akárcsak sajátja lenne. Büszkeségét növelte a túrázóknak, hogy a lovagok, cserkészek és vándorok védőszentjének, Szent Györgynek  nevében jelképes  áldást kaptak egy  Gergő által csapódó kengyelszíj segedelmével. A hazaindulás már biztonságban megkezdődhetett.
Az útvonal Zsámbék- Herceghalom- Etyek-Pusztazámor-Sóskút irányban, hosszú ügetőszakaszokkal, jóleső fáradsággal csendesen telt. Hazaérve a lovak tekintete nagyon beszédes volt: hálásak voltak, hogy biztonságban hazahoztuk őket.  Karola Csillagot, Fanni Esztert, Vivien Jedit,  Guszti Danit, Marci Sárit, Gergő Petrát és Anna a Szépséget.

Lovastúra_budapest közelében_Tanyasi Lovasudvar

Lovastúra_budapest közelében_Tanyasi Lovasudvar

A lovaknak köszönjük az életre szóló élményt.
Bakancslistánkon újabb pipa született. Kezdhetünk gondolkodni a következő alkalmon.

Szólj hozzá!

Copyright © Tanyasi Lovasudvar 2013.